Què és un transgènic? Un transgènic és un organisme genèticament modificat (OGM), de forma planera és un aliment al qual se li modifica algun gen (el seu "ADN") per un altra. Actualment, es fa especialment al panís (blat de moro) i la soja (i per conseqüència en l'alimentació dels pinsos que mengen els animals i ens arriben a nosaltres). Més endavant es pot extendre a gairebé tots els aliments.
Problemes: encara no es coneixen els efectes secundaris que poden tenir sobre la salut, igualment es coneixen efectes negatius sobre la fertilitat, els animals que mengen transgènics acaban derivant animals malalts i nosaltres ens mengem aquesta carn de mala qualitat. A més a més, té efectes devastadors sobre el medi ambient trencant la cadena natural dels aliments i creant animals més resistents i eliminant espècies animals. Destrueix la diversitat d'aliments (ex. a Montserrat existien 50 espècies de pomes diferents, ara només existeixen 2 espècies). I finalment, les llavors transgèniques no es poden tornar a utilitzar, com succeeix amb les llavors naturals, i llavors s'han de comprar cada vegada a la mateixa empresa, que és qui té la patent: Montsanto, multinacional americana que ostenta el 88% del comerç mundial. Cal saber que les llavors transgèniques contaminen les llavors naturals.
Efectes: problemes de salut alguns encara no identificats perquè es posa a la venta sense acomplir els mínims estudis per saber els efectes. Transforma al mediambient amb els efectes devastadors e impresibles que aquest fet comporta. Enriqueix a Montsanto, que al ser la única empresa que té la patent de llavors transgèniques pot acabar controlant el preu de l'alimentació mundial, finalitzant també amb tota la pagesia mundial que no podran portar a terme els seus propis cultius i la sobirania alimenticia.
Contra els efectes dels transgènics, es va organitzar "Som lo que sembren" (organització sense ànim de lucre) amb l'objectiu d'alertar dels perills que pot comportar els transgènics i reclamant el principi de prudència (fins que no sabem quins efectes té no es comercialitzen). Una de les seves lluites va ser fer una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), o el que és el mateix, recollir 50.000 signatures per poder portar una proposta al Parlament de Catalunya per a que es pugui debatre. Després de més d'un any recollint signatures ho aconsegueixen i ho presenten al Parlament. Les seves tres principals peticions de forma planera eren:
- Declarar regions lliures de transgènics.
- Etiquetatge dels productes alimenticis per saber el seu origen transgènic o no.
- Estudis sobre els efectes que poden provocar sobre la salut i el medi ambient.
Contra aquestes tres peticions tan coherents i tota la proposta, el PSC, CiU i PP presenten esmenes a la totalitat, és a dir, estan en contra de absolutament tota la proposta, fet que provoca que la aquesta Iniciativa Legislativa Popular ni es debati al Parlament. ICV ha demanat als partits de la dreta i centre-dreta (PSC, CiU i PP) que si no estan d'acord que com a mínim presentin esmenes (propostes) de canvi de la ILP de les parts en les quals no hi estan d'acord, per a que com a mínim es pugui debatre al Parlament i si no estan d'acord votin en contra, però que com a mínim es reconeixi el treball de més d'un any realitzat per les persones de forma voluntària, i es donin les raons de perquè sí o perquè no.
Molt ens temem que no recapacitin perquè la seva intenció és anul·lar el debat, que no es sàpiga res i que quan menys informats estiguin els ciutadans/es millor. Evidentment, les persones mínimament informades trobem que el que proposa "som lo que sembrem" és una proposta de mínims totalment raonable i que només demana bàsicament, que abans de comercialitzar un producte es mirin els seus efectes.
Igualment des d'ICV continuarem defensant la importància de mirar abans per la salut de les persones i les repercusions del mediambient que pels interessos econòmics d'una empresa nordamericana, que no és ni d'aquí.
Per a més informació:
Vídeo: El mundo segun Montsanto
Web: http://www.somloquesembrem.org/
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada