ICV volíem denunciar el desmantelament dels serveis públics que está patint l’Ajuntament de Rubí i que provoca la supressió de la llibertat dels poders locals per suministrar els serveis públics i satisfer les necessitats socials dels nostres ciutadans. Estem parlant de la privatització del Centre d’Orientació Sanitària de Rubí (”el COS”) i de tots els serveis de salut mental que actualment gestiona (Centre de dia en salut mental, Centre d’atenció i seguiment de drogodependències, Centre de salut mental d’adults i Centre de salut mental infantil i juvenil).

El Centre d'Orientació Sanitària (COS) Ferran Salsas i Roig de Rubí va néixer l'any 1980 a partir de la incorporació progressiva d'un conjunt diversificat de serveis que volien donar resposta a les necessitats sòcio-sanitàries de la població i que no eren cobertes per l'administració sanitària en aquell moment.

El COS ofereix assistència clínica i tractament, desenvolupa diferents programes de prevenció, treball comunitari i rehabilitació psicosocial i laboral. A més, disposa d'una àrea específica que es dedica a la formació, docència i recerca en salut mental.


Ofereix atenció especialitzada a aquells adults, joves i infants que presenten una problemàtica relacionada amb la seva salut mental (depressió, ansietat, trastorns mentals severs, problemes relacionats amb el consum de drogues, alteracions de la conducta, etc.).

El PSC i els seus còmplices han utilitzat la mateixa tàctica que a altres institucions públiques i és l’afixia econòmica, manca d’aportació econòmica, deixar morir el projecte, dificultar la continuitat d’aquest i un cop la situació és insostenible argumentar que la privatització és l’única via, una política típica realitzada per PP y PSOE.

11 de març es va comentar a CCOO que “../.. el dia d’avui no hi ha cap mena d’informació del vostre interès que us hagi de ser lliurada, doncs no hi ha cap mena d’iniciativa en el sentit que veniu a demanar”, quan els hi van preguntar sobre aquesta possibilitat.

El dia abans de que es faci pública la decisió se’ns informa de que aquesta operació es va iniciar durant els darrers dies del mes de juliol, que ara s’està concretant el procés de traspàs i que l’1 de gener de 2009, el COS i tots els serveis abans esmentats al Consorci Sanitari de Terrassa. Un altre cop l’obscurantisme i la manca de transparència es la forma de funcionar, a esquenes dels treballardors/es, partits polítics i sindicats.

Volem recordar que la llei obliga a la participació dels representants sindicals i que alhora es respectin els drets que com a treballadors públics. I com a partit exigim i expressem:

1. Que la gestió i el control públic son garantia de cohesió social, equitat, protecció del ciutadà i creació de nous serveis públics.
2. Que la privatització i mercantilització d’un servei públic canvia les prioritats del servei de l’interés general i el benestar social a l’ànim de lucre i els beneficis econòmics privats amb un menor control democràtic, fet que pot implicar l’eliminació en un futur de diferents serveis no rentables però indispensables per la societat.
3. Que la privatització del COS pot comportar en un futur exclusió i desigualtats en l’accés al servei i pèrdua d’equitat per diferències en el tracte.
4. Denunciem que la situació dels treballadors del COS s’hauria d’haver millorat amb anterioritat per evitar la fuga de professionals qualificats i asegurar unes condicions de treball dignes, i que la liberalització pot provocar ara i en futur la regressió dels drets laborals d’alguns treballadors i en un futur salaris més baixos, imposició de tarifes, jornades més llargues, subcontractació...
5. Que la privatització del COS pot provocar un deteriorament de la continuitat i la qualitat dels serveis administrats. I anul•la la garantía de que les motivacions de lucre no interfereixen en les decisions clíniques.
6. Desde ICV entenem que existeixen serveis bàsics per la població com son la sanitat, educació, transport, comunicacions, seguretat... que no haurien de ser susceptibles de privatització o liberalització.
7. El grup municipal demanarà en el pròxim ple que es realitzi un estudi sobre els impactes socials i sanitaris que provocarà la privatització del COS tant en l’actualitat com en un futur.

En conclusió la capacitat innovadora de qualsevol organització depen dels estímuls que rebi per part del seu prestador (l’Ajuntament), i els govern PSC l’ha deixat morir durant 5 anys, per nosaltres les gestions privades no son un model vàlid donat que les experiències anteriors han demostrat que les privatitzacions no milloren la protecció sanitaria de la població.